У нових моделях хлібопічок можна пекти не лише «класичний» білий хліб з пшеничної муки, але і корисний для здоров'я хліб з муки із висівками або декількох видів і сортів зернових. Наприклад, дуже корисний і смачний хліб з додаванням гречаної, кукурудзяної, рисової, вівсяної муки та муки з пророщеної пшениці. Цей хліб — криниця вітамінів А, В, С і в останньому випадку дефіцитного Е. Таку муку без проблем готують удома, розмелюючи крупу для каш.

Дуже цікавий смак дає додавання в тісто смаженої цибулі, меленого стручкового перцю, прянощів, кропу, петрушки, картоплі, лимонної цедри, меду, сметани… Експериментуйте!

Якщо ви додасте в муку разом з водою сік червоного буряка або міцну чайну заварку, солодка випічка стане ще ніжніша, смачніша і красивіша.

Більшість хлібопічок має режим приготування тіста для піци. Багато хто використовує цей режим для приготування тіста для пельменів.

У тісто для кексу або бісквіта додайте дрібно натерту моркву. Ви будете винагороджені вишуканим ніжним тістом красивого кремово-рожевого кольору.

Для хлібопічки краще використовувати не вершкове масло, а рослинну олію: випечене на олії тісто еластичне і довго не черствіє.

Не спішіть робити запаси муки для вашої хлібопічки. Виберіть кращу муку, адже поставки в магазинах різні. Купіть помалу там і там і спробуйте випекти.

Пересипайте муку з пакетів в контейнер для зберігання через сито, тоді не треба буде просіювати її перед випічкою. Просіювання робить муку пишною, насиченою киснем.

Якщо ви пробуєте новий рецепт, перевірте консистенцію тіста через декілька хвилин після початку замісу. На цьому етапі можна додати муки, якщо тісто липке, або води, якщо воно сухе і кришиться.

Не піддавайтесь спокусі додати в тісто більше смачних добавок, ніж вказано в рецепті — консистенція тіста може бути порушена.

Тримаєте дерев'яну лопатку на поготові — інколи із стінок доводиться відскрібати сухі шматочки тіста, які прилипають на різних етапах замісу.

Не піднімайте кришку хлібопіки після того, як почався процес підходу і випічки тіста, інакше буханець обпаде.

Не весь хліб високо піднімається під час випічки. Насичений, важкий хліб з великою кількістю сірої або житньої муки швидше за все буде з плоскою скориночкою, або з скориночкою, що злегка опустилася. Це не вплине на смак хліба.

Якщо в хлібопічці немає режиму «тримати в теплі» після випічки (звичайно близько 1 години), краще всього дістати буханець з хлібопічки щонайшвидше після випічки. Інакше усередині з'явиться конденсація і буханець стане вологим.

У деяких хлібопічках є спеціальні режими для випічки готових сумішей для хлібопічки. Якщо хочете спробувати їх, перевірте інструкції, чи можна використовувати ці суміші для вашої хлібопічки.